5 természetes hangulatjavító, amit nyáron a legjobb “bevenni”

máj 24, 2023 | Életmód

A nyár a napsütés, a jól megérdemelt szabadság és a töltekezés időszaka, amire mindenkinek szüksége van, hiszen erőtartalékaink – bár erről gyakran nehezen veszünk tudomást – végesek. Ezért is érdemes megállni, kitekinteni egy pillanatra a napi rutinból és tudatosítani, hogy mennyi mindent raktározhatunk el őszre és télire ebből a napsütéses és energiától duzzadó évszakból. Ezek a dolgok sok esetben még csak pénzbe sem kerülnek; a hétköznapokban is meg lehet találni a nyár és a jó idő előnyeit. Mik ezek a gyógyírként szolgáló tevékenységek energiák, tápanyagok, melyekhez nyáron juthatunk hozzá?

Napfény – a hangulat javítója

A napsütéses órák száma nyáron hazánk területén több mint 700 óra, így bőven kiélvezhetjük a napfény áldásos hatásait, persze mértékkel és tudatosan.

A megfelelő mennyiségű és minőségű napfürdő nélkülözhetetlen eleme testünk, lelkünk és elménk egészségének.

Sajnos gyakran figyelmen kívül hagyjuk ennek fontosságát, ami azért nem szerencsés, mert a napfény a D-vitamin természetes előállítója, mely bőrünk egészségének kulcsa, továbbá testünk több mint 2000 génjének aktivációját növelve lehetővé teszi szervezetünk számára a betegségek leküzdését.

A napsütés emellett szinkronban tartja a test cirkadián ritmusát, így csökkenti a stresszt, javítja az immunfunkciókat, pozitívan befolyásolja az étvágyat, szervezetünk energia szintjét, az alvás minőségét, a libidót és egyéb test-elme funkciókat. Mindezek mellett javítja a hangulatot és a jóllétet, továbbá növeli a segítőkészséget és a többi emberrel szembeni pozitív hozzáállásunkat.

Légzés – a nyári levegő

Több ezeréves tanítások hangsúlyozzák a helyes légzés fontosságát és dolgoznak légzőgyakorlatokkal. Az életünk alapját képező folyamat tudatos szabályozása – mely idegrendszeri szintre hat vissza – sokat segíthet önmagunk megnyugtatásában, relaxált állapot elérésében, ezáltal a stressz csökkentésében, szervezetünk energetizálásában, emésztésünk, keringésünk és hangulatunk javításában, immunrendszerünk erősítésében.

A helyes légzés tehát egész évben kulcsfontosságú szerepet játszik szervezetünk feltöltésében, azonban az esős ősz és havas téli hideg után a tavaszi és nyári levegő szintén felfrissíti, felpezsdíti szervezetünket.

Légzésünk tudatos figyelése segít abban, hogy megálljunk egy pillanatra és felfedezzük, tudatosítsuk azokat az értékeket, amelyek körülvesznek bennünket – és az sem elhanyagolható, hogy a nyári melegben segít a hőség elviselésében is.

Természet – a legjobb orvosság

A természet nyáron bánik a legbőkezűbben velünk – legalábbis, ami a testi és mentális feltöltődésünket támogató erőforrásokat illeti. Kutatások is alátámasztják, hogy a természettel való kapcsolat a legjobb orvosság: támogatja egészségünket, boldogságunkat és jóllétünket, továbbá rendkívül fontos szerepet játszik a mentális egészség fenntartásában.

Nyáron kis ráfordítással élvezhetjük a természet szépségeit és előnyeit, kempingezés, túrázás, strandolás vagy akár egy piknik, esetleg esti séta formájában. Emellett tág a szabadtéri sportolási lehetőségek tárháza is: úszás a közeli tóban, futás a szabadban, jóga a kertben, vagy a közeli parkban, de két kerékre pattanhatunk és hosszabb vagy rövidebb távra tervezve bebarangolhatjuk a környék látnivalóit is. Ezek a szabadtéri tevékenységek, bevonva családunkat, barátainkat, igazi társasági események is lehetnek.

Vitaminok – a nyár ízei

A jó idő beköszöntével érdemes számba venni és kiélvezni a nyár ízeit is. Finomabbnál finomabb gyümölcsök és friss zöldségek kerülhetnek ebben az évszakban az asztalunkra. A nyár slágerei az eper, meggy, málna, ribizli, áfonya, szeder, és persze a görögdinnye mellett számos gyümölcs hűsítheti szomjunkat a nagy melegben.

A grillezéshez, vagy egy könnyű ebéd és vacsora elkészítéséhez pedig rengeteg zöldségféle áll rendelkezésünkre: spenót, zeller, sárgarépa, hagyma, cukkini, padlizsán, paprika és még sok más ízletes zöldségből készíthetjük el a legjobb falatokat.

Ebben az évszakban az ízek mellett bőven feltankolhatunk vitaminokból is, ami a testi-lelki egészségünk, valamint a szellemi teljesítőképességünk szempontjából is hasznos dolog.

(Forrás: pszichoforyou)