A mozgás egyszerre edzi a testet és a lelket

okt 2, 2022 | Életmód, Programok, Sport

Alkalmazkodóképesség és nyugalom: elsősorban ezeket a tulajdonságokat köszönheti profi sportolói pályafutásának Bartók Csaba, a Tisza Volán SC sportigazgatója. Az egykori 75-szörös magyar válogatott kézilabdázó volt őszi, egészséges életmódot népszerűsítő rendezvénysorozatunk vendége, akiről számos érdekesség kiderült, például az, hogy mikor volt a kezében utoljára kézilabda. 

A jó hangulatú beszélgetésnek már az elején megtudtuk: a legendás balátlövő annak ellenére sem szakadt el a sportágától, hogy 2005-ben befejezte a versenysportot. A korábban többszörös magyar bajnok és egyszeres spanyol bajnok, többszörös kupagyőztes játékos, aki a magyar válogatott színeiben 230 gót lőtt, ma egyrészt az utánpótlás nevelésben vesz részt, másrészt fia, Donát profi pályafutása révén is kapcsolatban maradt a kézilabdával. 

-Bármilyen cipőben, vagy akár mezítláb, ha úgy adódott füvön, máskor salakos pályán, öltöző híján a Küküllő pár fokos vizében „zuhanyozva”, de folyton sportoltunk – mondta, ezzel erősítve mindenkiben, hogy a szándék az elsődleges és nem a körülmények, ha mozogni szeretnénk.

Profi pályafutásának egyik torokszorító élménye volt, amikor először léphetett a magyar válogatott mezében pályára, ám a versenyzéssel telt csaknem két évtized alatt számos felemelő pillanatban volt része. 

Bartók Csaba elárulta, nem volt könnyű megélni azt az időszakot, amikor befejezte a profi sportpályafutását, de a családja mellette állt. Bár felesége sosem sportolt, gyermekeik viszont mindketten magas színvonalon űzik választott sportágukat – mert a Bartók családban természetes, hogy a sportszeretet apáról fiúra száll. Csaba fia sportlövő, Donát pedig jelenleg svájc élvonalbeli csapatánál kézilabdázik. 

Az egykori élsportoló az életmódváltásról szólva kiemelte: nem véletlenül szól úgy a mondás, hogy Ép testben ép lélek, mert a sport, a rendszeres mozgás nemes és hasznos tulajdonságokat tud kialakítani az emberben. Arra buzdította a Café Radnóti közönségét, hogy legyenek bátrak vállalni az ezzel kapcsolatos fáradtságot, mert rövid időn belül érezni fogják ennek fizikai és mentális előnyeit. 

Az Életmódváltásért a Dél-Alföldön Egyesület szervezésében a következő esemény október 12-én lesz, ahol Dr. Szepes Zoltán gasztroenterológussal beszélgetünk az életmódváltással összefüggésben.