A normál fejlődés kulcsa a kiegyensúlyozott étkezés

szept 12, 2022 | Táplálkozás

A magyar 4–10 éves gyerekek nem fogyasztanak megfelelő mennyiségű zöldséget és gyümölcsöt, emellett rostbevitelük is elmarad az ajánlottól, miközben a zsírfogyasztásuk lényegesen magasabb, mint a javasolt, és ugyanez vonatkozik a sóbevitelükre is – derült ki a Nestlé kutatásából. Pedig az előbbiekben felsoroltak helyes aránya a kiegyensúlyozott táplálkozás alappillérei.

Éppen ezért lehetnek hasznosak a mibolmennyitegyek.hu oldalon megjelent tanácsok. Mint írták, a gyermekek életkoruktól, nemüktől, fizikai aktivitásuktól függően különböző energia- és tápanyagszükséglettel rendelkeznek, így egy-egy étel adagnagysága is ez alapján változhat. Példának okáért egy óvódás gyermeknek szánt hús feltét adagnagysága kb. 50-60 g, míg egy 11-14 éves gyermeknek akár 80 g is lehet. Kenyér esetében óvodás gyermekeknek egy kis szelet (40-50 g), míg a 11-14 éveseknek egy nagyobb szelet (70 g) jelent egy adagot. Egy adag főzelék javasolt nagysága óvódásoknál 2-2,5 dl, míg a felső tagozatosoknál már 3 dl.

A honlapon megjelent írás szerint az étkezések közötti egyensúlyra is kiemelt figyelmet kell fordítani. A kiegyensúlyozottság abban is megnyilvánul, hogy sokféle élelmiszer és sokféle étel szerepel az étrendben, vagyis minden nap más a reggeli, az ebéd és a vacsora. Érdemes figyelmet fordítani az óvodai/iskolai étlapra is.

Fontos, hogy minden étkezésben helyük van a gabonáknak, ezen belül is teljes értékű, teljes kiőrlésű változatoknak, hiszen a gabonarostok rendszeres fogyasztása segíti a megfelelő bélműködést, a székrekedés megelőzését, valamint az étkezést követően a vércukorszint egyenletes szinten tartását. Változatossá tehetjük a kisgyermek napi étrendjét, ha a megszokott köreteken felül kipróbáltatjuk vele például a kölest, a hajdinát vagy a quinoát is.

De a gyermekek fejlődéséhez elengedhetetlen a jó minőségű, teljes értékű fehérjék fogyasztása is, ezeknek a zsírszegény forrásait ajánlott az étrendben szerepeltetni. Naponta fél liter tej és tejtermék fogyasztása javasolt. Egyébként a gyermekek túlzott zsírfogyasztása részben a zsírosabb húsfélék, felvágottak fogyasztásából ered, így minden esetben válasszunk sovány felvágottakat, például pulykasonkát, illetve zsírszegényen elkészített húsféléket. A halas ételeket is érdemes hetente két alkalommal beilleszteni az étrendbe.

És persze a zöldségekről és gyümölcsökről se feledkezzünk meg. Reggelire például készítsünk zöldséges szendvicset, tízóraira és uzsonnára csomagoljunk megmosott gyümölcsöt, míg az ebéd és vacsora alapja zöldséges étel legyen.