Az anyák napja története

máj 7, 2023 | Életmód

Az Anyák Napja ünneplése ma már számos országban közismert és kedvelt hagyomány. Az édesanyák tiszteletére szervezett nap azonban nem mindig volt ennyire elterjedt. A története egészen az ókori Görögországig nyúlik vissza, ahol a tavaszi megújulás istennőjét, Rheát ünnepelték. A modern Anyák Napja azonban az Egyesült Államokból indult el, ahonnan világszerte elterjedt.

A modern ünnep alapítójának Anna Jarvis-t, egy amerikai aktivistát tekinthetjük, aki saját édesanyja emlékére szervezte meg az első Anyák Napját 1908-ban. A kezdeményezés célja az volt, hogy az emberek elismerjék és értékeljék az édesanyák áldozatos munkáját. Jarvis erőfeszítéseinek köszönhetően 1914-ben az Egyesült Államokban hivatalos ünneppé vált az Anyák Napja.

Az ünnep azonban nem maradt az országhatárokon belül. Az 1920-as években már Európában és más kontinenseken is elkezdték megünnepelni az Anyák Napját. A nap pontos dátuma országonként változó, de legtöbbször május első vasárnapjához kötik. Az Egyesült Királyságban azonban a negyedik vasárnapot, az ún. „Laetare” vagy „Örvendező” vasárnapot választották, amely a nagyböjt közepén helyezkedik el.

Az Anyák Napja hagyományai országonként eltérőek. Az egyik legelterjedtebb szokás az édesanyáknak szánt virágok ajándékozása. A virágok jelképezik a szeretetet és tiszteletet, amelyet az anyák iránt érzünk. Az ajándékozás mellett sokan különleges programokkal, közös családi ebédekkel és egyéb meglepetésekkel készülnek, hogy a napot felejthetetlenné tegyék az édesanyák számára.

forrás: http://www.erdekesvilag.hu/az-anyak-napja-megunneplesenek-tortenete/