Egyél jót, legyél jól

jan 23, 2022 | Életmód, Táplálkozás

A halálesetek feléért itthon is a szív- és érrendszeri betegségek, valamint negyedéért a daganatok okolhatók. A cukorbetegséggel élők száma óvatos becslések szerint 700-800 ezerre tehető, de a rejtett eseteket is figyelembe véve akár az 1 milliót is elérheti. Hazánkban a túlsúly és az elhízás a felnőttek 65 százalékát sújtja, tíz gyermekből 2-3 rendelkezik kisebb-nagyobb mértékű súlyfelesleggel – derült ki a Magyar Dietetikusok Országos Szövetségének beszámolójából.

A szakemberek szerint ezek a jelenségek alapvetően négy életmódtényezőhöz vezethetők vissza: a helytelen táplálkozáshoz, az inaktivitáshoz, a dohányzáshoz, valamint a túlzott alkoholfogyasztáshoz. Hangsúlyozták, egyes becslések szerint a krónikus betegségek 70-80 százaléka az egészségtelen étrend talaján alakul ki.

Az egészséges táplálkozás szerepe elvitathatatlan a testi-lelki egészség, a jó szellemi és fizikai teljesítőképesség megőrzése, az optimális növekedés, továbbá az egészséges öregedés szempontjából.

A szövetség táplálkozási ajánlásai szerint az egészséges táplálkozás része, hogy minden főétkezéskor fogyasztunk piros, narancs és sötétzöld színű zöldségfélét nyersen, főve, párolva, zöldséglének, salátának vagy szendvicskrémnek elkészítve. Persze a gyümölcs se maradjon ki az étrendből, azt tízórai, uzsonnára vagy desszertnek válasszuk. Ügyeljünk arra is, hogy naponta egyszer együnk teljes értékű gabonafélét, például kenyér, péksütemény, müzli, levesbetét vagy köret formájában. Ugyanígy a tejtermék is szerepeljen a minden napi étrendünkben, vagyis együnk sajtot, joghurtot, tejfölt, valamint igyunk tejet. Fontos, hogy mindig az alacsony zsírtartalmú termékeket válasszuk.

Vásárláskor olvassuk el az élelmiszerek címkéjét! Hasonlítsuk össze a termékek zsír-, só- és cukortartalmát. Helyezzünk nagyobb hangsúlyt az alacsonyabb értékekkel rendelkező termékekre.

Emellett hetente 2-3 alkalommal 1 maréknyi nem sózott, olajos magvat is fogyasszunk el, ez lehet akár a tízóraink vagy az uzsonnánk kiegészítője is. És törekedjünk arra, hogy legalább hetente egyszer halat is együnk.

A folyadékbevitelre is ügyeljünk, naponta 8 pohár folyadékot igyunk meg. Ebből legalább 5 pohár ivóvíz legyen! A nagy zsírtartalmú fogásokból, élelmiszerekből, mint például a kolbászokból, szalámifélékből, tejszínes mártásokból és desszertekből pedig csak nagyon ritkán kerüljenek az asztalra.