Glutén nélkül is lehet teljes az élet

szept 17, 2022 | Táplálkozás

A fejlett országokban a lisztérzékenység minden századik embert érinti, hazánkban minden nyolcvanötödik 3-6 éves gyermeknél állapítják meg – derült ki a mibolmennyitegyek.hu oldalon közzétett beszámolóból.

Mint írták, a coeliakia (cöliákia), olyan örökölhető bélbetegség, amelyben a szervezet egy környezeti ok hatására a saját szöveteit támadja meg, a vékonybél bolyhainak pusztulását okozva, ami számos gyomor-bél rendszeren kívüli tünettel és egyéb társbetegségekkel jár együtt. A környezeti kiváltó ok a gabonafélékben található glutén nevű fehérje – sikér –, amelynek kizárásával a kóros folyamat leáll és a tünetek megszűnnek. Az állapot azonban nem gyógyítható, így az életen át tartó diétának kulcsfontosságú szerepe van az egészség megőrzésében.

Mivel helyettesíthetők a glutént tartalmazó ételek, élelmiszerek? Elsősorban gluténmentes élelmiszerekkel, amelyek gluténtartalma nem lehet több, mint 20 mg/kg az adott kiszerelési, fogyasztási egységre vonatkoztatva. Az élelmiszercímkén a „gluténmentes”, „gliadinmentes”, „lisztérzékenyek és cöliákiások is fogyaszthatják” kifejezéseket, és/vagy az áthúzott búzakalász jelet keresse!

A búza helyettesítésére a burgonya, rizs, kukorica, szója, köles, hajdina, sárgaborsó, bab, cirok, quinoa, amarant, teff, szezámmag, guar, lupin liszt (Lupinus polyphyllus, csillagfürt, farkasbab), szentjánoskenyérfa-magliszt, sago, manióka, nyílgyökér, xantángumi, taragumi, agar-agar, sóskababgumi, tápióka készítményei alkalmasak.

A legtöbb élelmiszer, nyersanyag természetesen gluténmentes, ilyenek például a tőkehúsok, a tej, a vaj, a növényi olajok, a nyers gyümölcsök és zöldségek.

A megelőzés szempontjából fontos, hogy a gyermek 4-7 hónapos kora között, lehetőleg még szoptatás mellett megismerkedjen a gluténnal, például úgy, hogy 1 teáskanál búzaliszttel besűrítjük  számára a főzeléket vagy tej-, tojásmentes kekszet morzsolunk a gyümölcspépbe.

A dietetikus segítségével, az egyéni szükségleteknek – kor, nem, testalkat, egészségi állapot – megfelelően kialakított gluténmentes étrend fedezni tudja a gyermek növekedéséhez, fejlődéséhez szükséges energiát és tápanyagokat. Így ugyanolyan vegyes, változatos és finom étrendet követhet, mint nem lisztérzékeny társai.

Forrás: https://mibolmennyitegyek.hu/cikkek/2240