Ingyen gyógyszer számtalan betegség ellen

jan 21, 2022 | Életmód, Sport

Világszerte a koszorúér-betegségek 6, a 2-es típusú cukorbetegség 7, az emlőtumorok és a vastagbéldaganatok 10 százalékáért a fizikai inaktivitás a felelős, tehát összességében 5,3 millió korai halálozásért tehető felelőssé a mozgásszegény életmód – derült az Egészségügyi Világszervezet (WHO) beszámolójából.

Ez csak néhány adat, mégis jól tükrözi azt, hogy milyen gondokkal járhat az, ha nem mozgunk rendszeresen, naponta legalább 20 percet. A WHO szerint a kevésbé aktív életet élő embereknél megnő a kockázata a korai halálozásnak, valamint a koszorúér-betegségek, a magas vérnyomás, az agyi érkatasztrófa, a 2-es típusú cukorbetegség, a metabolikus szindróma, illetve a vastagbél- és emlődaganat kialakulásának. Ezzel szemben az aktív életet élők nemcsak az egészségügyi problémák kialakulásának kockázatát csökkentik, hanem sokkal kevésbé sújtja őket a stressz, a depresszió és a rossz minőségű alvás.

A WHO szerint a megfelelő minőségű és mennyiségű fizikai aktivitás fokozza az izomerőt és az állóképességet, jó hatással van a csontok egészségére és a szervezet anyagcseréjére, emellett segíti a testtömeg fiziológiás határok között tartását. Éppen ezért fontos, hogy a mozgás a mindennapok része legyen. A szervezet ajánlásai szerint hetente legalább 150 perc mérsékelten intenzív, vagy 75 perc intenzív gyakorlat végzése szükséges. Megfelelő arányban kombinálni is lehet ezeket. Mint írták, mérsékelt testmozgásnak az minősül, amikor a sport közben már éppen nem lehet folyamatosan kommunikálni.

Bármilyen mozgásforma választható, hiszen a WHO definíciója szerint fizikai aktivitásnak tekinthető minden olyan testmozgás, mely energiaráfordítást igényel a harántcsíkolt izomzat részéről. A lényeg az, hogy még ma tegyük meg az első lépéseket! Lehet az séta, futás, úszás, jóga, kerékpározás, labdajáték, konditeremben történő edzés vagy tánc is. Fontos, hogy olyan mozgásformát illesszünk be az életünkbe, amelyik a legközelebb áll hozzánk, amelyet jó kedvvel tudunk végezni, hiszen a motiváció csakis így marad meg.

Fontos, hogy aki eddig mozgásszegény életet élt, fokozatosan építse be az életében a mozgást. Kezdőlépésnek például kiváló lehet, ha heti 1-2 alkalommal kerékpárral vagy gyalog megy a munkahelyére/iskolába tömegközlekedési eszköz helyett, vagy a szokásosnál 2 megállóhellyel hamarabb száll le a buszról/villamosról, így egy kicsivel hosszabb sétát tesz meg egészségének védelme érdekében.