Szokj rá az egészségre!

okt 16, 2022 | Programok, Táplálkozás

Fókuszban az emésztőrendszer

Az egészség megőrzése és a betegségek megelőzése a célja az Életmódváltásért a Dél-Alföldön Egyesületnek, amely őszi, a Café Radnótiban szervezett programsorozatával ehhez kíván szakmailag hiteles információkat adni. Az elsősorban fiatalokra koncentráló eseménysorban a népszerű kvízjátékok mellett fajsúlyos témák is előkerülnek. Legutóbbi vendégük például Dr. Szepes Zoltán gasztroenteorológus, egyetemi docens volt, akivel a táplálkozás és az egészség kapcsolatáról zajlott beszélgetés.


-A táplálkozás és az egészségmegőrzés közötti kapcsolat leginkább olyan kórállapotokra igaz, amikor egy betegség már kialakult, és ott fontos olyan diétát tartani, ami az adott helyzetet nem hagyja rosszabbodni. Az egészséges életmód szempontjából az a lényeges, hogy olyan élelmiszereket fogyasszunk, amiről biztosan tudjuk, hogy nem árt- így válaszolt a szakorvos arra a kérdése, mennyire igaz az a vélekedés, hogy a táplálkozás akár gyógyító erejű is lehet. 


Az egyetemi docens szerint a helyes táplálkozási szokások kialakításában a mérték és a rendszeresség a meghatározó és az, hogy ne előregyártott, félkész termékeket együnk, hanem főzzünk. Megerősítette, hogy a túlsúly az egyik legveszélyesebb faktor egyes anyagcserezavarok kialakulásában, amely szív és érrendszeri panaszok kialakulásához vezethet, nem beszélve a cukorbetegségről. – Minél fiatalabb korban keletkezik a túlsúly, annál nehezebben kezelhető pusztán életmódváltással. Azt tapasztaljuk, hogy a fogyás ekkor már nem megy külső segítség nélkül, akár gyógyszeres, akár műtéti beavatkozást is igényelhet-hangsúlyozta. A szakember felhívta a figyelmet arra is, hogy az életmódváltás során nemcsak a bevitelt, hanem a leadást is figyelni kell. -Ha a fiatalokat meg lehetne tanítani arra, hogy arányba kerüljön a kalóriabevitel és a megfelelő sport, akkor sokkal kevesebb problémával szembesülnénk idősebb korban. Az a jó hír – tette hozzá-, hogy dietetikai oldalról van lehetőség hazánkban is szakemberek segítségét kérni ehhez, ám a legfontosabb, hogy az elhatározás legyen elég erős a fogyni szándékozó emberben. ”