A húsvéti asztalnál sem kell túlizgulni, hogy mennyire egészségtelen a menü, vagy mennyit mozgunk a hosszú hétvége alatt – ha viszont nem szeretnél teljesen elúszni, néhány tippel egészségesebbé teheted ezt a néhány napot is. Ahogyan a többi ünnep, úgy a húsvét esetében is igaz, hogy – hacsak valaki nem készül valamilyen versenyre, vagy nincsenek...
Egészség világnapja – 75 éves a WHO
Az egészség világnapja alkalmából a stresszkezelés és egyes tápanyagok, élelmiszerek kapcsolatát vesszük górcső alá. 1948. április 7-én kezdte meg működését az ENSZ szakosított intézményeként az Egészségügyi Világszervezet (WHO). Erre az eseményre emlékezünk az egészségügyi világnapon az alábbi írással. 9 étel, amely felszabadít a tartós...
Kóros állapothoz vezet a folyadékhiány
Hőségben a folyadékigényünk messze magasabb lehet, mint az ajánlott 2-2,5 liter. Ez természetesen számos tényezőtől függ: hőmérséklet, fizikai aktivitás, nem, életkor, testtömeg, bizonyos betegségek – hívta fel a figyelmet a Magyar Dietetikusok Országos Szövetsége. Mint írták, úgy tudjuk a legegyszerűbben ellenőrizni, hogy elég hidratáltak...
Tök jó! Sülve, főve és nyersen is egészséges
A finom és édes sütőtök tele van mindenféle értékes anyaggal. Karotinokban, A-, B-, C- vitaminban, foszforban, kálciumban és magnéziumban gazdag. A magjában lévő E-vitamin antioxidánsként védelmet nyújt szervezetünknek a szabad gyökökkel szemben, így csökkenti a daganatos betegségek kialakulásának veszélyét....
Szokj rá az egészségre!
Fókuszban az emésztőrendszer Az egészség megőrzése és a betegségek megelőzése a célja az Életmódváltásért a Dél-Alföldön Egyesületnek, amely őszi, a Café Radnótiban szervezett programsorozatával ehhez kíván szakmailag hiteles információkat adni. Az elsősorban fiatalokra koncentráló eseménysorban a népszerű kvízjátékok mellett fajsúlyos témák is...
Szokj rá az egészségre! Fókuszban az emésztőrendszer
Az Életmódváltásért a Dél-Alföldön Egyesület őszi programsorozatának vendége Dr. habil. Szepes Zoltán belgyógyász, gasztroenterológus, egyetemi tanár. Szakértőnkkel a táplálkozás és az egészség kapcsolatáról beszélgetünk. Minden érdeklődőt szeretettel várunk október 12-én, szerdán, 19 órától a Café Radnótiban (Szeged, Egyetem u. 2. )...
Egy teáskanálnyinál is kevesebb az ideális
A legtöbb ember az ajánlott napi 5 gramm só dupláját viszi be a szervezetébe, így nagyobb a szívbetegség és az agyvérzés kockázata, amelyek évente a becslések szerint 3 millió ember halálát okozzák – közölte honlapján az Egészségügyi Világszervezet (WHO). Éppen ezért új, globális referenciaértékeket adtak ki a nátriumszintre vonatkozóan több mint...
Glutén nélkül is lehet teljes az élet
A fejlett országokban a lisztérzékenység minden századik embert érinti, hazánkban minden nyolcvanötödik 3-6 éves gyermeknél állapítják meg – derült ki a mibolmennyitegyek.hu oldalon közzétett beszámolóból. Mint írták, a coeliakia (cöliákia), olyan örökölhető bélbetegség, amelyben a szervezet egy környezeti ok hatására a saját szöveteit támadja...
A normál fejlődés kulcsa a kiegyensúlyozott étkezés
A magyar 4–10 éves gyerekek nem fogyasztanak megfelelő mennyiségű zöldséget és gyümölcsöt, emellett rostbevitelük is elmarad az ajánlottól, miközben a zsírfogyasztásuk lényegesen magasabb, mint a javasolt, és ugyanez vonatkozik a sóbevitelükre is – derült ki a Nestlé kutatásából. Pedig az előbbiekben felsoroltak helyes aránya a kiegyensúlyozott...
Egyél jót, legyél jól
A halálesetek feléért itthon is a szív- és érrendszeri betegségek, valamint negyedéért a daganatok okolhatók. A cukorbetegséggel élők száma óvatos becslések szerint 700-800 ezerre tehető, de a rejtett eseteket is figyelembe véve akár az 1 milliót is elérheti. Hazánkban a túlsúly és az elhízás a felnőttek 65 százalékát sújtja, tíz gyermekből 2-3...