Tíz érv a kezdők részére az őszi futás mellett!!!

szept 24, 2023 | Életmód, Sport

Hamarosan vége a nyárnak, a reggelek és az esték is hűvösebbek, így aztán kezdőknek, hobbifutóknak talán ez a legjobb időszak az első lépések megtételére.

1. Nincs pokoli meleg

Annak, aki kezdő vagy akinek ilyen-olyan okból nem annyira jó az állóképessége, extrém kihívást jelent a nagy hőség, külön odafigyelést igényel a folyadékpótlás és a tűző nap elleni védelem. Ősszel már nincs szükség effajta óvintézkedésekre, bár a folyadékpótlást azért egyik évszakban sem szabad elhanyagolni.

2. Még nincs nagyon hideg sem

A kemény hideg legalább olyan kényelmetlenséget tud okozni, mint az elviselhetetlen meleg. Télen ezerszer át kell gondolni az öltözködést, elkerülhetetlen a sál, sapka, kesztyű viselése. Ősszel még minden kényelmesebb, barátságosabb és kevésbé eszközigényes.

3. Eltűnőben a pollenszezon

Aki allergiás, tudja, hogy a nyár vége, ősz eleje pollen szempontjából a legterheltebb időszak. Október második felétől azonban már nyoma sincs a parlagfűnek, megint háborítatlanul lehet a szabadban sportolni.

4. Sörfesztiválok, szüretek kalóriatöbblete könnyen elégethető

Ez a pont több magyarázatra nem szorul…

5. Hangulatosak a szezonzáró versenyek

Ugyan már télen is vannak versenyek, de a fő futószezon lezárul. Az ősz végi versenyeknek van valami különleges hangulatuk: még egy utolsót futnak a távoli ismerősök, aztán mindenki bevackolja magát, ritkábban merészkedik ki, tavaszig elcsendesül a futótömeg zaja.

6. Büntetlenül fogyaszthatók a cukorbomba őszi gyümölcsök

A gyümölcsök, főleg az ősziek, tele vannak cukorral, de aki fut, az bátran ehet belőlük, mert a többszörösét ledolgozza a rendszeres mozgással.

7. Vége a nyári szünetnek, szabadságolásoknak, de még messze a karácsony – könnyebb beiktatni az életritmusba

A tanév beindulásával mindenki visszaáll a régi kerékvágásba, a családi ritmus kialakul, mindenkinek megvan a napi- és heti rendje, nincs annyi improvizálás és variálás, így könnyebb helyet találni a futásnak is.

8. Gyönyörű a természet

Persze előfordul, hogy nem annyira szép, mert zuhoghat az eső, tombolhat a szél, és szürke minden, de például a mostani ősz, még ha aggodalomra is ad okot ez a nagy meleg, valóban szép.

9. Esőben futni felszabadító érzés

Ha pedig esik az eső, az sem a világ vége. Különös hangulatot ad az ember teljesítményének, ha a távot zuhogó esőben teszi meg, főleg, ha nem egyedül, hanem társaságban osztozik a természet „ajándékán”.

10. Tökéletes felvezetése a nagyobb próbatételt jelentő téli futásoknak

Télen futni sokszor jó, de nem mindig. A barátságtalan időjárás, a hideg, a sötét, a kiszámíthatatlan körülmények nem könnyítik meg az ember dolgát. Ha viszont az őszt végigfutod, a tél már nem okoz akkora kényelmetlenséget.

(forrás: Csupasport.hu)