A bábok ereje

márc 5, 2023 | Bábjátékok

Sokan talán nem is gondolnák, milyen nagy erő rejtőzik a bábokban. Vajon mire jó egy kismajom vagy egy nyuszi azon kívül, hogy egyszerű, banális történeteket játszanak el vele?

Fejlődik az érzelmi intelligencia

A bábjátékok komplex hatásuk miatt a gyerekek érzelmi és szellemi fejlődésében is kulcsszerepet játszanak. A felépített történetek a logikus gondolkodásmódot segítik, ugyanakkor a bábokkal fejezik ki érzelmeiket, elősegítve ezzel azt, hogy a bennük levő érzéseket könnyebben tudják kommunikálni a külvilág felé.

Fejlődik a gyermek beszédkészsége

A történetmeséléssel, verseléssel, énekléssel nemcsak a gyermek szókincse bővül, de az adott mondatokat, fogalmakat, összefüggő kifejezéseket, a helyes kiejtést és hanglejtést is sokkal alaposabban begyakorolhatja. A bábok mozgatásával a kicsi kézügyessége és finommotorikája, az énekekkel, mondókákkal pedig a ritmusérzéke fejlődik.

Segít az élmények feldolgozásában és az indulatok levezetésében

Félénk, visszahúzódó gyermekek önbizalom-növelője lehet egy báb, aki mögé „elrejtőzve” magabiztosabbnak érezheti magát, hiszen ebben az esetben a bábu tolmácsol a külvilág felé. Amennyiben sérelem érte, vagy konfliktusba keveredett valakivel, a bábokon keresztül újraélheti a szituációkat, a benne lévő feszültséget és negatív érzéseket is könnyebben tudja feldolgozni ezáltal. A bábozás az érzelmi defektusok kiegyensúlyozására, a környezeti sérülések – mint például a szülők válása vagy egy családi tragédia – feloldására is használható.

Fejleszti a fantáziáját

Arról már sokat lehetett hallani és olvasni, hogy a meseolvasás milyen jótékony hatással van a gyermek agyi fejlődésére, valamint személyisége fejlesztésére, ugyanakkor a bábjátékok is hasonló szerepet töltenek be: ahogy a mesékben, úgy itt is megjelenhetnek boszorkányok, királyok, sárkányok, a „gonoszak és a jók”, amelyeknek köszönhetően nem csak fantáziája és képzelőereje fejlődik, de olyan elvont fogalmakat is könnyebben tud elsajátítani a mesélés által, mint a becsületesség, a jó mindig győzedelmeskedik a rossz felett, és hasonlók. Amikor a kezére vagy az ujjára húzza a bábot, azonosul a történettel, beleéli magát, és feloldódik ezek révén. 

Forrás: Femina