Dr. Letoha Tamás előadása

Dr. Letoha Tamás előadása

Kivételes vendége lesz  az Életmódváltásért a Dél-Alföldön programnak a Cafe Radnótiban november 23-án! 
Jön DR. LETOHA TAMÁS, aki  
·      gyógyíthatatlan betegségek ellenszerét kutatja,
·      cégével Európa egyik legnagyobb gyógyszerfejlesztési programjában vesz részt,
·      testvérével együtt frontvonalban harcolt a koronavírus ellen,
·      az Év Példaképe díj kitüntetettje.
Az SZTE egykori hallgatójának lételeme a kritikai gondolkodás, a tudomány tisztelet, a  humor. Bejegyzéseit tízezrek követik a közösségi médiában. 
Az egyetemi évekről, az életpályáról, a sportmúltról, koronavírusról  beszélgetünk vele november 23-án, szerdán 16:30-tól és reméljük, megtudjuk azt is, hogy szerinte mit tehetnek a fiatalok azért, hogy megóvják testi és mentális egészségüket.
Várunk mindenkit a Café Radnótiban!

Halloween a Szegedi Vadasparkban 2022 – Szeged

Halloween a Szegedi Vadasparkban 2022 – Szeged

A Halloween a Szegedi Vadaspark egyik legnépszerűbb programja hosszú évek óta. 2022. október 31-jén – ahogy azt az előző években is megszokhatták a látogatók – borzongató és ijesztő programok kerülnek megrendezésre. A rettegni vágyó kicsik és nagyok is jól érezhetik magukat, ugyanis a sötét állatkertet ilyenkor ellepik a boszorkányok, a vámpírok, az állatemberek és egyéb furcsaságok.

https://szallas.hu/programok/halloween-a-szegedi-vadasparkban-2022-szeged-p9564

VIII. U.R.H. 6 órás futás 2022 – Szeged

Október utolsó szombatján egy kellemes és szórakoztató hangulatban zajló futóversenyen vehetnek részt a Szegedi Partfürdő területén. Ebben az évben már 8. alkalommal szervezik meg a 6 órás futóversenyt, ahova egyéniben, valamint 2 és 3 fős váltóban is van lehetőség nevezni.

Az alábbi linken olvashatsz bővebben az eseményről.

https://szallas.hu/programok/viii.-u.r.h.-6-oras-futas-2022-szeged-p21698

Szokj rá az egészségre!

Fókuszban az emésztőrendszer

Az egészség megőrzése és a betegségek megelőzése a célja az Életmódváltásért a Dél-Alföldön Egyesületnek, amely őszi, a Café Radnótiban szervezett programsorozatával ehhez kíván szakmailag hiteles információkat adni. Az elsősorban fiatalokra koncentráló eseménysorban a népszerű kvízjátékok mellett fajsúlyos témák is előkerülnek. Legutóbbi vendégük például Dr. Szepes Zoltán gasztroenteorológus, egyetemi docens volt, akivel a táplálkozás és az egészség kapcsolatáról zajlott beszélgetés.


-A táplálkozás és az egészségmegőrzés közötti kapcsolat leginkább olyan kórállapotokra igaz, amikor egy betegség már kialakult, és ott fontos olyan diétát tartani, ami az adott helyzetet nem hagyja rosszabbodni. Az egészséges életmód szempontjából az a lényeges, hogy olyan élelmiszereket fogyasszunk, amiről biztosan tudjuk, hogy nem árt- így válaszolt a szakorvos arra a kérdése, mennyire igaz az a vélekedés, hogy a táplálkozás akár gyógyító erejű is lehet. 


Az egyetemi docens szerint a helyes táplálkozási szokások kialakításában a mérték és a rendszeresség a meghatározó és az, hogy ne előregyártott, félkész termékeket együnk, hanem főzzünk. Megerősítette, hogy a túlsúly az egyik legveszélyesebb faktor egyes anyagcserezavarok kialakulásában, amely szív és érrendszeri panaszok kialakulásához vezethet, nem beszélve a cukorbetegségről. – Minél fiatalabb korban keletkezik a túlsúly, annál nehezebben kezelhető pusztán életmódváltással. Azt tapasztaljuk, hogy a fogyás ekkor már nem megy külső segítség nélkül, akár gyógyszeres, akár műtéti beavatkozást is igényelhet-hangsúlyozta. A szakember felhívta a figyelmet arra is, hogy az életmódváltás során nemcsak a bevitelt, hanem a leadást is figyelni kell. -Ha a fiatalokat meg lehetne tanítani arra, hogy arányba kerüljön a kalóriabevitel és a megfelelő sport, akkor sokkal kevesebb problémával szembesülnénk idősebb korban. Az a jó hír – tette hozzá-, hogy dietetikai oldalról van lehetőség hazánkban is szakemberek segítségét kérni ehhez, ám a legfontosabb, hogy az elhatározás legyen elég erős a fogyni szándékozó emberben. ” 

KLND GRAVEL – Mátra Bringás Kaland

A KLND Gravel Sorozat negyedik és egyben záró állomásaként a Mátrába érkezhettek. Az utolsó állomáson mehettek fel a csúcsra! Az ország legmagasabb pontjait érinthetitek majd terepen, páratlan élményeket és kilátásokat nyújtva a Mátra gyönyörű vidékére! Társszervező a Mátrabiker SC, akikkel közösösen hozzák nektek az élményt és profi színvonalat. 

https://sportnaptar.hu/klnd-gravel-matra-bringas-kaland_B165333F41816316?_return=/from=2022.10.08.;page=3

Szokj rá az egészségre! Fókuszban az emésztőrendszer

Szokj rá az egészségre! Fókuszban az emésztőrendszer

Az Életmódváltásért a Dél-Alföldön Egyesület őszi programsorozatának vendége Dr. habil. Szepes Zoltán belgyógyász, gasztroenterológus, egyetemi tanár. Szakértőnkkel a táplálkozás és az egészség kapcsolatáról beszélgetünk. 

Minden érdeklődőt szeretettel várunk  október 12-én, szerdán, 19 órától a Café Radnótiban (Szeged, Egyetem u. 2. ) 18:30-tól kvízjátékkal hangolódunk a témára, amelyhez bárki csatlakozhat ha nyerni akar egy egészséges élelmiszerekből álló ajándékcsomagot! 

SPAR Budapest Maraton

A SPAR Budapest Maraton Fesztivál az ország egyik legnépszerűbb szabadidősport-eseménye.Budapest első számú őszi futóünnepére a klasszikus maratonisták mellett a rövidebb távok futóit is örömmel várják, sőt azokat az egyéni indulókat, baráti társaságokat és családokat is, akik talán életükben először kóstolnak bele egy ilyen esemény hangulatába. Szurkolóként se maradj otthon, kell a hangod, kell a tapsod!

https://sportnaptar.hu/37-spar-budapest-maraton-fesztival_69A5A8A6D0122908?_return=/from=2022.10.02.;page=3

A mozgás egyszerre edzi a testet és a lelket

A mozgás egyszerre edzi a testet és a lelket

Alkalmazkodóképesség és nyugalom: elsősorban ezeket a tulajdonságokat köszönheti profi sportolói pályafutásának Bartók Csaba, a Tisza Volán SC sportigazgatója. Az egykori 75-szörös magyar válogatott kézilabdázó volt őszi, egészséges életmódot népszerűsítő rendezvénysorozatunk vendége, akiről számos érdekesség kiderült, például az, hogy mikor volt a kezében utoljára kézilabda. 

A jó hangulatú beszélgetésnek már az elején megtudtuk: a legendás balátlövő annak ellenére sem szakadt el a sportágától, hogy 2005-ben befejezte a versenysportot. A korábban többszörös magyar bajnok és egyszeres spanyol bajnok, többszörös kupagyőztes játékos, aki a magyar válogatott színeiben 230 gót lőtt, ma egyrészt az utánpótlás nevelésben vesz részt, másrészt fia, Donát profi pályafutása révén is kapcsolatban maradt a kézilabdával. 

-Bármilyen cipőben, vagy akár mezítláb, ha úgy adódott füvön, máskor salakos pályán, öltöző híján a Küküllő pár fokos vizében „zuhanyozva”, de folyton sportoltunk – mondta, ezzel erősítve mindenkiben, hogy a szándék az elsődleges és nem a körülmények, ha mozogni szeretnénk.

Profi pályafutásának egyik torokszorító élménye volt, amikor először léphetett a magyar válogatott mezében pályára, ám a versenyzéssel telt csaknem két évtized alatt számos felemelő pillanatban volt része. 

Bartók Csaba elárulta, nem volt könnyű megélni azt az időszakot, amikor befejezte a profi sportpályafutását, de a családja mellette állt. Bár felesége sosem sportolt, gyermekeik viszont mindketten magas színvonalon űzik választott sportágukat – mert a Bartók családban természetes, hogy a sportszeretet apáról fiúra száll. Csaba fia sportlövő, Donát pedig jelenleg svájc élvonalbeli csapatánál kézilabdázik. 

Az egykori élsportoló az életmódváltásról szólva kiemelte: nem véletlenül szól úgy a mondás, hogy Ép testben ép lélek, mert a sport, a rendszeres mozgás nemes és hasznos tulajdonságokat tud kialakítani az emberben. Arra buzdította a Café Radnóti közönségét, hogy legyenek bátrak vállalni az ezzel kapcsolatos fáradtságot, mert rövid időn belül érezni fogják ennek fizikai és mentális előnyeit. 

Az Életmódváltásért a Dél-Alföldön Egyesület szervezésében a következő esemény október 12-én lesz, ahol Dr. Szepes Zoltán gasztroenterológussal beszélgetünk az életmódváltással összefüggésben. 

Elstartoltak az őszi rendezvények


Szuper délutánnal kezdődött az Életmódváltásért a Dél-Alföldön Egyesület őszi rendezvénysorozata.

Egy tartalmas kvízjátékkal leptük meg a Café Radnóti többnyire egyetemistákból álló közönségét. Mi másról is szólhatott volna a kérdéssor, mint az életmódváltásról.  Érdemes volt bekapcsolódni a játékba, mert a szervezők jóvoltából egy tízezer forint értékű ajándékcsomagot lehetett nyerni, sőt a program végén még egy egészséges uzsonnára is vendégül láttuk a résztvevőket.

Persze nemcsak a jutalomért érte meg csatlakozni, hanem egy csomó érdekes és fontos információért is, amely szakértő vendégünk, Kincses Boglárka, és a rendezvény háziasszonya, Varga Márta jóvoltából hangzott el. Bogi, aki „civilben” a földrajztudományok doktora, jelenleg edzőként tevékenykedik. A beszélgetés során kiválóan igazolta, hogy irigylésre méltó tudással rendelkezik az egészséges életmóddal kapcsolatban is.  

Mindenkit meggyőzött, ahogyan a változás legfontosabb pilléreiről beszélt. Többek között azt hangsúlyozta, hogy egy rövidtávú diéta helyett a megoldást az életmódváltás jelenti, melynek során úgy lehet elérni a kitűzött célt, hogy a szervezettől nem vonjuk meg a szükséges táplálékot, ugyanakkor rendszeres mozgással több energiát használunk fel.

És ezt a döntést bármely életkorban meg lehet hozni! Bogi még arra is rá tudott venni néhány résztvevőt a közönség soraiból, hogy egy kicsit átmozgassák magukat a  Café kellős közepén! 

Folytatás jövő héten, szeptember 29-én délután 4-kor, ugyanitt. A vendégünk Bartók Csaba, egykori magyar válogatott kézilabdázó, akit aktív sportolói múltjáról és jelenlegi jó kondíciójának titkairól faggatunk.

Ne maradj le róla! 

Aerobic Bogival

Kedves egészséges életmód iránt érdeklődő!

Szeretettel várunk Téged a következő rendezvényünkre, ahol a sport és a játék lesz a középpontban!

Kvíz (15:30) – Az egészség jegyében összeállítottunk egy kérdéssort. A fődíjat 🏆 az a résztvevő fogja nyerni, aki a legtökéletesebben tölti ki a kvízt!

Aerobic Bogival (16:00) – A Radnóti kávézó előtt, a Göncz Árpád sétányon egy közös aerobicra invitálunk Titeket, ahol a legaktívabb résztvevőknek apró 🎁 ajándékokkal kedveskedünk!

Gyere és tölts velünk egy egészséges délutánt! 💜

Helyszín: Szeged, Egyetem u. 2. (Cafe Radnóti)

Kezdés: 15:30