A 3 legfontosabb téli vitamin kicsiknek és nagyoknak

nov 17, 2023 | Életmód

Ha bizonytalan, milyen vitamint kellene szednie, hogy elkerülje a tél tipikus betegségeit, ezek legyenek azok!

A D-vitamin

A Semmelweis Egyetem belgyógyász kutatócsoportjának nemrég végzett vizsgálata szerint tél végére a magyar lakosság mintegy 95 százaléka szenved D-vitamin-hiányban, pedig ez a vitamin számos élettani folyamathoz, így az erős immunvédelemhez is nélkülözhetetlen. Napozással, az UV-sugarak hatására D-vitamin termelődik a szervezetünkben, ám a nyáron természetesen képződött tartalékokat nagyjából hat hét alatt fel is használjuk. Ugyanakkor csak étrendi forrásból lehetetlenség a D-vitamin-szükségletet fedezni, mivel ősszel és télen megfelelő táplálkozás esetén is csupán 80 egységnyi D-vitamin juthat be a szervezetünkbe, szemben az orvosok 2000 NE ajánlásával. Hiánya gyengíti az immunrendszert és növeli a téli hónapokban jelentkező influenza és más légúti fertőzések kialakulásának esélyét.

A C-vitamin

Bizonyított tény, hogy a C-vitamin az egyik legfontosabb és egyben leguniverzálisabb vitamin az emberi szervezet egészségének megőrzésében. Megfelelő mennyiségben a C-vitamin hatásos a vírusos fertőzések megelőzésében és a szervezet roborálásában, gátolja a vírusok szaporodását, serkenti az immunrendszert. Számos vizsgálat azt igazolja, hogy a nagy dózisban bevitt C-vitamin pozitív hatással van a szív- és érrendszerre és az infarktus megelőzésében rendkívül fontos szerepet játszik. A C-vitamin több enzimet aktivál a szervezetben. Szerepe van a sejtlégzésben, gyorsítja a sebgyógyulást és a kötőszövet regenerációját, részt vesz a csont-, és a porcképzésben. A C-vitamin szerepet játszik a psziché állapotának javításában is. A C-vitamin az agyi oxidatív stressz-állapot megszüntetésében is kulcsfontosságú, emellett elősegíti a réz, a higany, az ólom, a kadmium és nikkel kiválasztást, az enzimműködéseket és a folsav metabolizmust. Az emberi szervezet nem képes C-vitamin előállítására, viszont különösen stressz-állapotokban és fizikai megterhelés esetén nagyon sokat használ. Nem kell félni attól, hogy mi lesz, ha többet szedünk be belőle, mert C-vitamin túladagolás nem létezik, a szervezetből nagyon gyorsan kiürül.

A B-vitaminok

A B1-, B2-, B5-, B6-vitamin számos sejtfolyamatban részt vesz, a B9-vitamin (folsav) a vörösvértest képződéséhez elengedhetetlen, csakúgy, mint a B12-vitamin, ami az idegrendszer olajozott működését biztosítja. Az idegek, a bőr, a szem, a nyálkahártyák, vagyis a szervezet első védelmi vonalának egészsége és az emésztőrendszer hatékony működése múlik azon, van-e elegendő belőlük a szervezetben. Ugyanez igaz az A-vitaminra is, amelynek hasznosulása E-vitamin jelenlétében optimális.

Nem csak a vitaminok segíthetnek!

Önmagukban a vitaminok nem elegendők az erős immunrendszerhez, életmódunk is nagyban befolyásolja, elkapunk-e minden betegséget vagy sem. Egyrészt a rendszeres mozgás nagyon fontos testünk egészséges egyensúlyi állapotának megtartásához, másrészt pedig a kiegyensúlyozott és változatos táplálkozás.

Télen is oda kell figyelni a friss gyümölcsök, zöldségek megfelelő mennyiségű fogyasztására. Ez nem csak a vitaminok, tápanyagok, hanem a jó emésztéshez nélkülözhetetlen rostok miatt is fontos. A banán, a citrusfélék és az alma különösen kiváló vitaminforrás ebben az időszakban, de ne feledkezzünk meg a zöldségekről sem, hiszen ezek többsége igazi vitaminbomba. Hidegen sajtolt olajos öntettel készült saláták vagy nyers zöldségmártogatósok fogyasztásakor a zsírban oldódó vitaminok jobban hasznosulnak.

A korszerű eljárásoknak köszönhetően a fagyasztott zöldségek és gyümölcsök megőrzik vitamin és ásványi anyag tartalmuk tekintélyes részét, így hozzájárulhatnak a napi szükséges vitaminbevitel biztosításához. A kiolvasztás során keletkező levet is érdemes felhasználni, mert abban is vannak értékes vitaminok és ásványi anyagok. Közismert a savanyú káposzta magas C-vitamin tartalma és kiváló C-vitamin-forrás a szobahőmérsékleten kiáztatott csipkebogyó tea is.

Immunrendszerünk 70 százaléka a bélflórában található, ezért a megfelelő emésztés előfeltétele a kórokozókkal szembeni hatékony védelemnek. A joghurt, a kefír és a sajtok nagyszerű probiotikum-források, de léteznek kiváló készítmények is hasznos baktériumaink számának gyarapítására.

A cikket dr. Benedek Pálma lektorálta.

Forrás: Gyermekmosoly Egészségközpont