A kisállatok egészségre gyakorolt hatása

nov 27, 2022 | Életmód

Készülve az Ünnepekre, az Adventi időszakban – egy nagyon időszerű és fontos témát – a velünk élő kisállatok emberi egészségre gyakorolt hatását szeretnénk bemutatni Nektek / Önöknek négy hétvégén nagyon aranyos, vicces videókkal. Szeretettel ajánljuk mindenkinek 😊. Jó szórakozást!

  1. A háziállatok hatása a mentális egészségünkre.

A Liverpool Egyetem kutatói 9 orvosi adatbázis több mint 8000 cikkének adatait vetették össze, az állattartás mentális hatásait vizsgálva. Nem csak a kutya- és macskatartás hatásaira voltak kíváncsiak, de a kisebb állatok – halak, hörcsögök – befogadásának eredményeit is elemezték. Olyan emberek adatait vetették össze, akik valamilyen mentális zavarban szenvedtek már a háziállat beszerzése előtt. Mint kiderült, az állatok szinte minden esetben javítottak a mentálisan beteg emberek kedélyállapotán, és elterelték a figyelmet a panaszaikról.

A társállatok hibáink és gyengeségeink ellenére elfogadnak és ragaszkodnak hozzánk, ezzel egy szoros kapcsolatot alakítanak ki a gazdával, ami egészen más, mint a több emberrel kialakult kapcsolatunk.

Szociális kapcsolatokat is segítenek kialakítani, hiszen például a kutyák gazdáinak rendszeresen le kell vinniük az állatot sétálni, így kimozdulnak a négy fal közül. Ez pedig fizikai aktivitással is jár, ami tovább javíthatja a mentális betegségben élők kedélyállapotát.

Az állatgondozás új értelmet ad az emberek életének, és boldoggá teszi a tudatot, hogy valakinek szüksége van rá. A kutatók szerint a betegek állapotán sokat javíthat a tudat, hogy egy náluk esendőbb lény a segítségükre és támogatásukra szorul.

(Forrás: Házipatika)