Házikedvenc: Társ a magányban

dec 17, 2022 | Életmód

Karácsonyhoz közeledve a család sokszor magára maradt tagjai egyre inkább megélik a magány érzetét a kontraszt miatt: a szeretet és család ünnepén még inkább egyedül érezhetik magukat. A magány növeli a szomorúságot, a fájdalomérzetet, a kiszolgáltatottság érzetét, csökkenvti a magabiztosságot, életkedvet. Ezekben a helyzetekben nagy segítség lehet egy társ, egy négylábú házikedvenc személyeben!

Ha az otthonba egy kutya/macska költözik, új energiákat, helyzeteket, élményeket hoz magával. Már egyszerű léte is fellebbenti a magány sötét függönyét és új horizontokat nyit meg az egyedülálló személy számára. A kutya meg a macska érző, aktívan gondolkodó és kötődő lény. A velük eltöltött idő sok meglepetést tartalmaz, egy igazi felfedező utazás, ahol megismerjük házikedvenceinket és önmagunkat. A szeretet, amit egy állattól kaphat az ember, hihetetlen gyógyító erővel rendelkezik, a testet és a lelket is gyógyítja!

Egy házikedvenc tartása felelőséggel jár. Minden kutyának, cicának vannak igényei a környezetétől, amit nekünk embereknek kell teljesítenünk. Az odafigyelés, törődés egy háziállat iránt nagyon le tudja kötni az ember figyelmét. Mivel a kutyák intenzíven érdeklődnek a környezetük iránt és nagyon szociálisak, így a gazdik is óhatatlanul kapcsolatba kerülnek kutyás embertársaikkal. 

Természetesen azt is meg kell érteni, hogy egy kutya nem fog egy társat vagy családot pótolni. Nagyon fontos, hogy a kutyát nevelni kell ahhoz, hogy egy kényelmes és jó társ legyen. A nevelés pedig sok örömet és élményt nyújt mindenkinek, aki rászánja magát.

(Forrás: Dósa Gerő állatorvos)