Ne hagyjuk eluralkodni!

dec 12, 2022 | Életmód

A harag, a düh az egyik legerőteljesebb érzelmünk, amely ha eluralkodik rajtunk, súlyos következményekkel is járhat. Nagyon fontos, hogy megfelelően dolgozzuk fel, fejezzük ki, ugyanis ez a lelki és a testi egészségünkre is hatással lesz.

Az okosdoboz.hu írása szerint a düh egyike az alapvető érzelmeinknek, ugyanúgy, mint az öröm, a bánat vagy az unalom, ezért meg se próbáljuk letiltani, mert ha elfojtuk, az csupán feszültséget okoz bennünk Vezetett már jóra, ha agresszívak voltunk, veszekedtünk, verekedtünk? Ugye, hogy nem! Ezek a reakciók csak fokozzák a helyzetet.

Helyette inkább törekedjünk a megnyugvásra, melynek egyik eszköze, hogy beszélünk az érzéseinkről, hiszen ezáltal a másik is meg tudja érteni, hogy mi zajlik bennünk, így nagyobb eséllyel viszonyul majd megértően hozzánk.

Ha ez nem működik, akkor kérjünk gondolkodási időt a másiktól, vonuljunk el egy megnyugtató helyre és vegyünk mély levegőt. Akár egy kis friss levegő is segít ilyenkor, vagy levezethetjük a feszültséget mozgással is, például futással. Ha jólesik, hallgassunk zenét, táncoljunk, énekeljünk.

De az érintés is nagyon jól tud esni, ha paprikás hangulatban vagyunk. Ha az jólesne, akkor kérjük meg a szeretteinket, hogy öleljenek meg, vagy simogassuk meg mi a háziállatunkat.

Hangsúlyos, hogy megnyugvás közben ne azon agyaljunk, hogy mi húzott fel minket, hanem a megoldáson gondolkozzunk, ez lecsillapodni is segít egyébként. A megtörténteken való rágódás csak tovább hergelhet minket.

És miután lehiggadtunk, próbáljuk meg megbeszélni a másikkal, mi dühített fel, majd keressünk vele közösen kompromisszumos megoldást. Fontos, hogy a mondandónkat mindig alaposan gondoljuk át, nehogy azzal megbántsuk a másikat, ami újabb haragot, feszültséget generálhat.

Ne feledjük, a megbocsátással könnyebben múlik a haragunk, ezzel pedig a lelkünknek is jót teszünk.

I wish this moment could stay forever