Stressz, szorongás, állandó agyalás a nyári pihenés alatt?

jún 30, 2023 | Életmód

3 egyszerű tudatos jelenlét gyakorlat a teljes kikapcsolódásért! A mindfullness segít a jelenben maradni!

Mikor volt utoljára olyan, hogy tényleg arra fókuszáltál, ami a jelenben történik? Nem kalandoztál el a múlt történéseiben, nem aggódtál a jövőn, hanem megélted a pillanatot? A mindfulness segít jelenben maradni, és megtaníthat arra, hogy elfogadd az érzéseidet és gondolataidat, úgy, ahogy vannak. A mindfulness-szel megállhatsz egy kicsit egy olyan világban, amely folyton rohanásra késztet.

A mindfulness egy olyan tudatos állapot, amikor teljesen a jelenre fókuszálunk, figyelmünket az aktuális „itt és most″-ra irányítjuk. Szándékosan és ítélkezésmentesen a jelen pillanataira figyelünk, és tudatosítjuk a pillanatnyilag észlelhető belső és külső tapasztalatainkat. A mindfulness két fő összetevője a tudatosság és az elfogadás.


A tudatos jelenlét állapotában megtapasztalhatjuk a gondolatainkat, érzéseinket és fizikai érzeteinket a maga valójukban. A cél nem az, hogy kitisztítsuk a fejünket, hanem sokkal inkább az, hogy tudatosítsuk a gondolatainkat és érzéseinket. A legfontosabb, hogy ezeket a gondolatokat és érzéseket ítélkezésmentesen figyeljük meg. Például, ha éppen idegesek vagyunk, akkor pusztán annyit tudatosítsunk magunkban, hogy idegességet érzünk és ne kezdjük el magunkat ostorozni az érzéseinkért vagy megváltoztatni azokat.

A tudatos jelenlét előnyei

A mindfulness rendszeres gyakorlása számos előnnyel jár:

 • Csökkenti a szorongást és a depressziót
 • Javítja a memóriát és a koncentrációs képességet
 • Segít megküzdeni a stresszel
 • Jobbá teszi az emberi kapcsolatainkat
 • Kiszakít a rágódásból
 • Általa képesek lehetünk jobban szabályozni az érzéseinket

A mindfulness nem egy egyszeri tevékenység, inkább egy állapot, ami rendszeres gyakorlással sajátítható el. Az alábbi gyakorlatok mind segítenek, hogy közelebb kerülj a tudatos jelenlét megtapasztalásához. Válaszd ki azt, amelyik a legjobban beválik, vagy gyakorold mindegyiket legalább heti rendszerességgel.

Mindfulness meditáció

Keress egy helyet, ahol zavartalanul és csendben lehetsz néhány perc erejéig. Helyezkedj el kényelmesen egy széken vagy a kanapén, és állítsd be a telefonod időzítőjét 10 percre (a telefonodat némítsd le, hogy ne zavarja meg semmi ezt a pár, önmagaddal töltött nyugodt percet). Ahogyan majd egyre jobban belejössz a gyakorlásba, hosszabb időt is megadhatsz.

Puhán hunyd le a szemed és irányítsd a figyelmed a jelenre. Figyeld meg a légzésed, koncentrálj arra, milyen érzés, ahogy a hideg levegő az orrodon keresztül megtölti a tüdőd, majd a meleg levegő távozik. Ne ijedj meg attól, ha a gondolataid kezdenek elterelődni a jelenről, ez teljesen természetes. Tudatosítsd magadban, ha elkalandoznak a gondolataid. Ne kezdd el magadat hibáztatni, csak figyeld meg, merre mennek a gondolatok. Próbáld fokozatosan visszaterelni a figyelmed a légzésedre.

Elképzelhető, hogy idegessé válsz vagy elkezdesz unatkozni a meditáció közben. Ez is teljesen rendben van, ezek csak újabb érzések, amelyeket tudatosíthatsz magadban. Lehet, hogy elkezdesz a teendőiden agyalni vagy bekúszik a gondolataid közé egy-egy feladat, amit még nem végeztél el. Figyeld meg, hogy merre barangol magától az elméd, és fordulj önmagad felé elfogadással.

Bármikor, amikor elkalandoznak a gondolataid, csak irányítsd vissza a figyelmed a légzésedre. Folytasd egészen addig a gyakorlást, amíg le nem jár az időd, vagy ameddig jól esik.

Öt érzék

A következő gyakorlat nagyon könnyen és hamar visszaránt a jelenbe. A célja, hogy tudatosítsd azokat a dolgokat, amelyeket éppen megtapasztalsz az 5 érzékszerved segítségével.

 • Nevezz meg 5 dolgot, amit látsz! Nézz szét magad körül és próbálj észrevenni olyan részleteket, amiket korábban nem láttál meg. Lehet ez egy minta a falon, egy árnyék, egy apró repedés.
 • Nevezz meg 4 dolgot, amit érzel! Lehet ez, ahogyan a talpad érintkezik a talajjal, ahogyan a ruhád megérinti a bőröd, ahogyan a lábadhoz ér a szék. Ha gondolod, vegyél kézbe egy tárgyat, és figyeld meg a textúráját.
 • Nevezz meg 3 dolgot, amit hallasz! Figyelj a háttérzajokra, amik beszűrödnek a szobádba.
 • Nevezz meg 2 dolgot, aminek érzed az illatát! Lehet ez virágillat, egy gyertya illata, frissen lefőzött kávé vagy egy finom étel. Lehet, hogy egyáltalán nem is kellemes illatokat érzel, tudosítsd a szagokat is körülötted.
 • Nevezz meg 1 dolgot, aminek érzed az ízét! Kezdj el rágni egy rágót, igyál egy korty vizet, kapj be egy harapnivalót, vagy csak szimplán szívd be a levegőt a szádon keresztül és figyeld meg az ízét.

(Forrás: HRPower)