Van kiút az érzelmek kavalkádjából

szept 24, 2022 | Életmód

Az idők során kutatók megfigyelték, hogy már egy csecsemő is hat alapérzelmet – öröm, félelem, düh, meglepettség, szomorúság, undor – tud különbözőképpen kifejezni az arcán, és ezek mindegyikét ugyanolyan módon fejezi ki bárki, bárhol a világon. Legyenek az érzések pozitívak vagy negatívak, minden esetben látványos arckifejezésekkel jellemző testtartással és könnyen észrevehető testi érzetekkel járnak – hívta fel a figyelmet erre az okosdoboz.hu oldalon megjelent írás.

Kiemelték, ahogyan cseperedünk, az alapérzelmek mellett megismerkedünk az összetett érzelmekkel is, mint például a bűntudat, a szégyen, vagy a büszkeség, amelyek kifejezésére viszont nem léteznek egységes jelek.

Az is fontos, hogy minden egyes érzés más-más viselkedésre ösztönöz. Ha kellemesen érzed magad, lehet, hogy magabiztosabb és közvetlenebb vagy, míg ha negatív érzések kerítenek a hatalmukba, zárkózottabb és bizonytalanabb leszel.

Éppen ezért érdemes megfigyelni, hogy nálad milyen jelei vannak az egyes érzelmeknek, ez ugyanis segít, hogy bele érezd magad valaki más helyzetébe, elfogadó légy vele, képes legyél megérteni őt, és segíteni neki, ha arra van szüksége. Ebben segít egyébként az okosdoboz.hu oldalon elérhető napló, amely kitöltése által jobban megismered önmagad, felismered az érzéseid és megérted az érzéseid.

Előfordulhat az is, hogy félreértjük a másokon látott jeleket. Ezért érdemes megkérdezni a másiktól, hogy pontosan mit érez, így legközelebb be tudod azonosítani a tiédtől eltérő kifejezési módokat is.