Egy teáskanálnyinál is kevesebb az ideális

okt 1, 2022 | Életmód, Táplálkozás

A legtöbb ember az ajánlott napi 5 gramm só dupláját viszi be a szervezetébe, így nagyobb a szívbetegség és az agyvérzés kockázata, amelyek évente a becslések szerint 3 millió ember halálát okozzák – közölte honlapján az Egészségügyi Világszervezet (WHO). Éppen ezért új, globális referenciaértékeket adtak ki a nátriumszintre vonatkozóan több mint 60 élelmiszer-kategóriában, amelyek segítenek csökkenteni az élelmiszerek nátriumtartalmát.

Az új ajánlás szerint például a burgonyacsipszek 100 grammonként legfeljebb 500, a piték és a sütemények maximum 120, a feldolgozott húsok pedig max. 360 milligramm nátriumot tartalmazhatnak

A WHO mindenki számára napi 5 grammnál, vagyis körülbelül 1 teáskanálnyinál kevesebb sófogyasztást javasolt. Nem véletlen, hiszen egy félmillió középkorú brit részvételével készült tanulmány nemrégiben kimutatta, hogy évekkel rövidítheti le az ember életét, ha rendszeresen megsózza étkezésnél az elkészült ételt. Az asztalra került ételek rendszeres sózása a férfiak esetében több mint két évvel, a nőknél pedig másfél évvel rövidítette le a várható élettartamot – írta a The Guardian.

A kutatók azt is megállapították, hogy már az is jelentős egészségügyi előnyökkel járhat, ha az emberek legalább csekély mértékben csökkentik a nátriumbevitelt, például azzal, hogy az asztalra került ételeket már nem, vagy csak nagyon kicsit sózzák meg utólag.

A mibolmennyitegyek.hu oldal hasznos praktikákat osztott meg annak érdekében, hogy csökkenteni tudjuk a sóbevitelt és megelőzzünk számos betegség kialakulását. Azt javasolták, hogy fokozatos legyen az átállás, hagyjunk körülbelül 1 hónapot a sócsökkentésre. Fontos, hogy kerüljük az ételek utánsózását, ezért ne legyen az asztalon sótartó, ami erre csábítana. Kiemelték, ha eddig a kész ételt kóstolás nélkül automatikusan megsóztuk, változtassunk ezen és előbb kóstoljuk meg az ételt, hogy valóban szükséges-e az utánízesítés.

Só helyett a friss vagy szárított zöldfűszerek – bazsalikom, kakukkfű, vasfű, borsikafű, oregánó, petrezselyemzöld, zellerlevél, stb. – is ízletessé teszik az ételeket. Továbbá a kevesebb só használatát ellensúlyozzák a karakteres ízű zöldségek is, így a zeller, a paradicsom és a hagymafélék is, ahogyan az ételek megpirítása vagy az intenzívebb ízű hozzávalókkal készült  rakott, töltött ételek is. Hangsúlyozták, kerüljük a sós sajtok (feta, juhsajt), a juhtúró, a sós rágcsálnivalók, valamint a kész és félkész ételek fogyasztását.