Kóros állapothoz vezet a folyadékhiány

nov 12, 2022 | Életmód, Táplálkozás

Hőségben a folyadékigényünk messze magasabb lehet, mint az ajánlott 2-2,5 liter. Ez természetesen számos tényezőtől függ: hőmérséklet, fizikai aktivitás, nem, életkor, testtömeg, bizonyos betegségek – hívta fel a figyelmet a Magyar Dietetikusok Országos Szövetsége. Mint írták, úgy tudjuk a legegyszerűbben ellenőrizni, hogy elég hidratáltak vagyunk-e, hogy megnézzük a vizeletünk színét. Minél sötétebb, annál nagyobb fokú a dehidráció, vagyis a kiszáradás foka. Hangsúlyozták, véres, vagy egészen sötétbarna vizelet esetén azonnal forduljunk orvoshoz, komoly vesebetegségre utalhat. Hozzátették, bizonyos gyógyszerek is elszínezhetik, de erről általában tájékoztatnak mindenkit. 

A mibolmennyitegyek.hu oldalon megjelent írás szerint az elégtelen mennyiségű folyadék fogyasztása hosszú távon számos kóros állapot kialakulásához járulhat hozzá. Ilyen a szinte népbetegségnek tekinthető székrekedés, amely a folyadékháztartás rendezése esetén az esetek nagy részében megszüntethető, megelőzhető. Az elégtelen folyadékfogyasztással összefüggésbe hozható kóros állapot lehet a vesekő képződése, a magas vérnyomásbetegség, egyes szív-érrendszeri betegségek, valamint a húgyúti fertőzések gyakoribbá válása is. De a várandós nők esetében a kevés magzatvíz okozta problémák, valamint szüléskor az elhúzódó vajúdás mögött is a folyadékhiány állhat.

Amennyiben nem iszunk elég folyadékot, csökken a nyáltermelés, ezáltal a fogainkat és szájnyálkahártyánkat is óvó nyál mennyisége, amely fogászati problémákhoz, például fogszuvasodáshoz is vezethet. Nem beszélve arról, hogy kellemetlen szájszagot is okozhat az ivás rendszeres elmaradása.

A legjobb választás a folyadékpótlásra egyébként a víz, melyet vonzóbbá tudunk tenni gyümölcsdarabokkal, valamint jogkockává fagyasztott gyümölcsökkel és/vagy zöldfűszerekkel. Ha ásványvizet iszunk, érdemes váltogatni a márkákat, így elkerülhetjük az ásványi anyagok egyoldalú fogyasztását. Cukros italokat még a nagy melegben is csak alkalmanként, kis mennyiségben igyunk, hiszen azok gyakori fogyasztása az elhízás és a 2-es típusú cukorbetegség nagyobb kockázatával társul.